Planiranje obroka

Planiranje obroka


Kada se odlučite optimalnije hraniti ili kontrolirati težinu, jedna od najtežih stvari često je odrediti što trebate promijeniti u svojoj prehrani i kako to učiniti.

Jedan od najboljih načina da to učinite je početi bilježiti sve što jedete kroz 7 dana. Stalno sa sobom nosite malu bilježnicu i u nju bilježite sve što pojedete i popijete – hranu, napitke, vodu, shake-ove – baš SVE.

Nakon sedam dana dobro proučite ono što ste zapisali. Potražite obrasce u svojem načinu prehrane, kako biste uočili navike koje možda trebate promijeniti, primjerice, povećati unos voća i povrća, piti više vode ili smanjiti količinu slatke hrane. Iznenadit ćete se – često uopće niste svjesni što ste sve pojeli!

  • koliko ugljikohidrata ste pojeli?
  • ima li dovoljno vlakana u vašoj prehrani?
  • koju vrstu proteina jedete i jedete li ih dovoljno?
  • jeste li smanjili unos zasićenih masnoća i umjesto njih u prehranu uveli nezasićene masti?

Isto tako nemojte zaboraviti provjeriti koliko tekućine unosite u organizam – pobrinite se da svakoga dana popijete mnogo vode. Kada dobijete predodžbu o tome koliko se ‘dobro’ hranite, usredotočite se na poboljšanja koja trebate uvesti. Promjene uvodite malim koracima i tako ćete sigurno biti na dobrom putu do boljih prehrambenih navika.

 

Je li bolje jesti pet malih obroka dnevno ili tri veća?

Preporuka da se radije pojede pet malih i hranjivih obroka nego tri veća temelji se na činjenici da je pet manjih obroka odličan način reguliranja razina šećera u krvi, jer redovitijim unosom hrane osiguravate bolji metabolizam. Ako unos hrane tijekom dana rasporedite na više manjih obroka, manja je vjerojatnost da će vam razina šećera u krvi varirati, a time se može lakše kontrolirati potreba za uzimanjem nezdravih međuobroka.

U krajnjem slučaju, odaberite opciju koja najviše odgovara vama i vašem načinu života. Ako ste disciplinirani i možete jesti tri optimalna obroka dnevno – svakako to učinite! Ako to nije slučaj, radije se odlučite za pet manjih obroka.

Koristite shake Formule 1 kao optimalan nadomjestak obroka, a za međuobroke uzmite optimalnu hranu poput voća ili Proteinskih pločica.