Pitajte nas...

Klinička ispitivanja

Klinička ispitivanja

Kliničko istraživanje je istraživanje koje tim stručnjaka provodi na ljudima kako bi utvrdio učinkovitost i dokumentirao sigurnost hrane ili prehrambenog proizvoda.

Omega 3

Omega 3

Da li znate da Omega - 3 masne kiseline mogu reducirati rizik srčanih problema i smanjiti visok krvni pritisak? Stoga je potrebno uzimati Omega - 3 masne kiseline kako bismo zaista iskusili takve pozitivne učinke.

Minerali

Minerali

Minerali su anorganski kemijski elementi, ima ih 103, a 80 ih nalazimo u našem organizmu. Minerali čine 4,5% naše tjelesne mase, a glavnina ih se nalazi u kostima.

Vitamini

Vitamini

Vitamini su esencijalni nutrijenti koje ljudsko tijelo ne može sintetizirati i mora ih uzimati putem hrane. Vitamini nastaju u biljkama uz pomoć sunca i/ili u bakterijama; u nekim slučajevima mogu nastati u ljudskom ili životinjskom organizmu.

Vlakna

Vlakna

Tijelo treba vlakna da mu pomognu u ispiranju toksina i otpadnih tvari. Kao neprobavljivi ostatak ugljikohidrata koji se nalazi u hrani, vlakna prolaze kroz tijelo u debelo crijevo, gdje apsorbira vodu i ostale otpadne materijale, te biva izbačeno kao stolica.


Glikemijski index ( GI )

Nije tome tako dugo da su mediji javili kako bismo trebali smanjiti unos masti iz zdravstvenih razloga. Slijedom toga u središtu pozornosti našli su se ugljikohidrati i nastao je novi trend: jesti manje masti, a više ugljikohidrata…

Antioksidansi

Antioksidans je nutrijent sposoban onemogućiti potencijalno štetne ‘slobodne radikale’ koji napadaju stanice organizma. Slobodni radikali su nusproizvodi procesa oksidacije u organizmu i oni mogu oštetiti stanice.

Proteini

Preporuke za unos proteina često se temelje na hrani životinjskog porijekla kao što su meso, jaja i mlijeko. No, konzumiranje puno životinjskih proteina često je popraćeno i konzumiranjem velikih količina masti.

Voda

U čovjekovom organizmu voda (H2O) je najzastupljenija molekula. To nije slučajno, naime voda je tzv. univerzalno otapalo i zbog tog svojstva omogućava tvarima topivim u vodi dopiranje do svake stanice u našem tijelu.

Doručak

Ljudsko tijelo sastavljeno je od otprilike 100 trilijuna stanica kojima je neophodno oko 100 različitih nutrijenata izvrsne kakvoće tokom dana. Zahvaljujući metabolizmu tokom čitavog dana stanice apsorbiraju potrebne nutrijente i pomoću vode eliminiraju štetne materije.