Dobra probava
Dobra probava presudna je za optimalno dobrostanje. Nadutost i nelagoda zbog loše probave uobičajeni su problemi koji mogu mučiti mnoge ljude.
Optimalna prehrana često se zanemaruje tjednima, mjesecima pa čak i godinama dok previše pijemo i preobilno jedemo. Nadutost može imati različite uzroke, među kojima je prejedanje, alergije na hranu ili netolerancija prema pojedinoj hrani i slično. Iako se ne mogu jednostavno riješiti svi uzroci nadutosti, možete uvesti nekoliko jednostavnih promjena u prehranu kako biste lakše izbjegli nelagodu i ponekad neugodan osjećaj nadutosti.
Jednostavni načini za postizanje dobre probave
- povećajte unos voća i povrća na 5 do 8 porcija dnevno
- jedite namirnice bogate vlaknima
- ostanite hidratizirani tako što ćete svakog dana popiti najmanje dvije litre vode
- uključite tjelesnu aktivnost u svoj način života – vježbajte najmanje 30 min dnevno
- konzumirajte hranu koja sadrži ‘korisne’ bakterije
Pokušajte smanjiti:
- pušenje
- unos kofeina iz kave
- unos ugljikohidrata kojih ima u slatkim jelima, prženim namirnicama i tjestenini
Prehrana bogata voćem i povrćem koja osigurava vlakna, antioksidante i druge esencijalne hranjive tvari važna je kako bi vaš probavni sustav mogao preraditi hranu i apsorbirati potrebne hranjive tvari. Voće i povrće prirodno sadrže vlakna i bogati su antioksidantima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Kada se jednom apsorbiraju važne hranjive tvari, vlakna i dovoljno vode pomažu pri eliminaciji otpadnih tvari kroz probavni trakt.
Imate li lijenu probavu?
Naši su probavni sustavi izuzetno otporni, iako ih loše prehrambene navike i način života mogu poremetiti, što dovodi do brojnih neugodnih simptoma kao što su nadutost, zadržavanje vode, konstipacija, grčevi i probavne smetnje. Ako vam išta od navedenog zvuči poznato, nudimo vam nekoliko jednostavnih načina poboljšanja vaše probave. Ne radi se samo o tome što jedete, već i kako jedete. Za dobru probavu jednako je važno paziti na to kako jedete, kao i na to što jedete.
Žvačite hranu
Slina može samo do izvjesne mjere razgraditi hranu - vaši zubi moraju obaviti ostalo.
Jedite redovito i umjereno
Jedete li previše, prečesto, vaš probavni sustav neće imati ni minute mira!
Jedite polako i smireno
I konstipacija i proljev najčešće su uzrokovani visokim razinama stresa. Ako jedete u žurbi, imate više izgleda za probavne smetnje.
Bitni sastojci dobre probave
Čudesna voda!
Ako do sada niste pili osam velikih čaša vode dnevno, tada počnite danas! Tekućina koju unosite u organizam otapa minerale, vitamine i hranjive tvari koje vaš organizam onda lakše apsorbira. Voda isto tako ublažava konstipaciju jer vlaži i omekšava otpadne tvari iz hrane.
Prijateljska vlakna
Prosječni Europljanin konzumira samo polovicu preporučene dnevne količine vlakana (25-35g), iako su vlakna presudna za dobru probavu. Vlakna u biti predstavljaju hranu koju vaš organizam ne može apsorbirati ili razgraditi i koja prolazi u crijevo i izbacuje se kao otpad.
Jeste li znali da uz to što pospješuju probavu i ublažavaju konstipaciju, vlakna imaju i druge prednosti kao što je smanjenje rizika od bolesti srca i sindroma iritiranog crijeva?