Jeste li znali...?

Jeste li znali...?


Kada konzumiramo energiju (kalorije) iznad onog što je tijelu potrebno, višak spremamo kao mast. Slično tome, kada ne konzumiramo onoliko energije koliko je tijelu potrebno, koristimo spremljeni višak masti da bismo nadoknadili razliku. to se može iskazati jednadžbom koja se lako pamti.

Energija

Kada konzumiramo energiju (kalorije) iznad onog što je tijelu potrebno, višak spremamo kao mast. Slično tome, kada ne konzumiramo onoliko energije koliko je tijelu potrebno, koristimo spremljeni višak masti da bismo nadoknadili razliku. To se može iskazati jednadžbom koja se lako pamti.
Ulaz energije - izlaz energije - energetska ravnoteža

  • Ulaz energije odnosi se na hranu i pića koje smo konzumirali
  • Izlaz energije odnosi se na potrošenu energiju (kretanjem, vježbanjem, probavom, disanjem, drhtanjem)
  • Energetska ravnoteža će biti pozitivna ili negativna ovisi o vašem načinu života.


Vlakna

Prosječno vrijeme prolaska hrane kroz organizam od žvakanja do izbacivanja iz tijela trebalo bi iznositi 24 - 36 sati. Neke vrste hrane mogu ostati u crijevima i do 82 sata, pa i mnogo duže. Vlakna su važna jer povećavaju proizvodnju crijevnih bakterija koje omogućavaju mekšu stolicu i brže izbacivanje stolice.

 

Esencijalne masne kiseline

Česti znak manjka esencijalnih masnih kiselina je suha koža. Esencijalne masne kiseline se lagano uništavaju grijanjem ili izloženošću kisiku. Kako biste smanjili svoju izloženost štetnim mastima, izbjegavajte prženu hranu, pregorjelu ili smeđu mast, zasićene ili hidrirane masti, te uključite u svoju svakodnevnu prehranu kvalitetni dodatak prehrani koji sadrži esencijalne masne kiseline.


Aloja

Postoji preko 200 različitih biljaka aloje; "Aloe Vera" ( latinski za pravu aloju ) se smatra najdjelotvornijom. Podrijetlom je iz tropske Afrike, a njena se raznolika uporaba proširila kontinentima, kao svemoguće biljke koju su štovali Grci, Egipćani, Afrikanci, Kinezi, zapadni Indijci i Amerikanci. Tijelo se sastoji od gotovo 75 % vode. Tradicionalni napitci kao što je kava, alkohol i drugi napitci koji sadrže kofein ne smatraju se tekućinom zbog svojeg dehidrirajućeg učinka na tijelo.


Antioksidans

Antioksidans je hranjiva tvar sposobna onemogućiti djelovanje slobodnih radikala. Antioksidansi funkcioniraju kao unutarnji borbeni sustav smanjujući oštećivanje stanica. Tijekom procesa probave slobodni radikali se proizvode kao nusproizvod oksidacije. Nakupina slobodnih radikala može oštetiti zdrave stanice, pa tijelo koristi prirodne mehanizme za oslobađanje od slobodnih radikala - njih zovemo antioksidansi. Međutim, mnogo je čimbenika koji povećavaju proizvodnju slobodnih radikala; stres, loša prehrana, zagađenja iz okoliša.