Poruke medija

Poruke medija


Jedite ovo, nemojte jesti ono! Vrijeme je da zaboravite sve te proturječne poruke i primijenite lagan, ugodan i vrlo uspješan pristup onome što jedete. Sastavili smo savjete koji su koncizni, jasni i lako ih je pratiti; brzo ćete steći samopouzdanje i kontrolu nad svojim odabirima hrane…

Jedite ovo, nemojte jesti ono! Vrijeme je da zaboravite sve te proturječne poruke i primijenite lagan, ugodan i vrlo uspješan pristup onome što jedete. Sastavili smo savjete koji su koncizni, jasni i lako ih je pratiti; brzo ćete steći samopouzdanje i kontrolu nad svojim odabirima hrane…

 

Nema više zbunjenosti!

Kada svoju pozornost usredotočite na samo četiri ključna područja, rezultat je uravnotežena ishrana koja jača zdravlje. Ta četiri bitna područja su proteini, vlakna, ugljikohidrati i masti. Poćnite ih primjenjivati i biti ćete iznenađeni nevjerojatnim rezultatima!

 

Smanjite unos loših ugljikohidrata

Jedete li mnogo krumpira, tjestenine, kruha, riže?

Koliko često grickate kolače, kekse, peciva, slatkiše i čips? Ta je hrana brzo i lako dostupna i ugodno ju je jesti, pa nije ni čudo da čini većinu onoga što danas unosimo u organizam. Nažalost, loši ugljikohidrati – šećer i škrob – razlogom su prekomjerne težine kod mnogih ljudi. Mnogo te hrane se u tijelu brzo pretvara u šećer, a ako nije odmah potreban kao gorivo, višak se sprema kao masno tkivo.

S druge strane, izvori dobrih ugljikohidrata su sve vrste svježeg, šarenog povrća koje vaše tijelo opskrbljuju i važnim vlaknima. Napunite svoj tanjur bojom: zelenim grahom, narančastim paprikama, crvenim kupusom – i jesti ćete ‘ispravne’ ugljikohidrate!

Ako u vašem načinu života prevladava sjedenje i ako volite ugljikohidrate, teško ćete izbjeći jednadžbu: višak ugljikohidrata + minimalna aktivnost = prekomjerno masno tkivo.

Rješenje je prilično očito – smanjite unos ugljikohidrata.

Ali što jesti umjesto njih? Kako pobijediti glad?

Time dolazimo do sljedeća dva načela … vlakna i proteini.

 

Povećajte unos vlakana

Vlakna vam pomažu da se osjećate sitima – uz ishranu u kojoj ima obilje hrane bogate vlaknima nećete osjećati glad. Povećanje unosa vlakana višestruko je korisno za zdravlje:

  • Hrana bogata vlaknima puna je vitamina i minerala
  • Ona sadrži visok postotak vode – bitno za sprječavanje konstipacije
  • Vlakna pomažu u optimizaciji probavnog procesa, "osigurava prohodnost" i bržu eliminaciju toksina i otpadnih tvari
  • Hrana bogata vlaknima crijeva opskrbljuje korisnim bakterijama koje smanjuju broj loših bakterija na minimumu, čime stvaraju unutarnju ravnotežu

 

Dakle, koja je to čudesna "hrana s vlaknima"?

Povrće – u velikim količinama! Jedite ga koliko vas volja, najmanje sedam porcija dnevno – jedna porcija je dvije pune jušne žlice. Jedite sirovo i lagano kuhano povrće i pobrinite se da bude raznoliko: 
šparoga, brokula, prokulica, cvjetača, celer, tikvice, krastavci, češnjak, mahune, zelena paprika, poriluk, zelena salata, gljive, luk, grašak, klice (izdanci), batata i rajčica. Velika porcija šarene salate svakog dana je poklon pun vlakana za vaše crijevo!

Voće - izvrstan izvor vlakana, ali ono sadrži mnogo šećera (fruktoze) koji će vaše tijelo pretvoriti u glukozu i spremiti ga kao masti ako nije odmah potreban. Gotovo sve povrće ima mali sadržaj šećera, pa stoga preporučamo da povećate unos povrća, a voće da svedete na dva komada dnevno dok pokušavate izgubiti na težini.

Najbolje voće su jabuke, marelice, trešnje, grejp, grožđe, kivi, naranče, breskve, kruške, ananas, šljive, jagode i lubenica.

Nedostatak vlakana može za posljedicu imati tromo tijelo puno toksina, s prekomjernom težinom – zaista trebate hranu bogatu vlaknima! Stoga jedite mnogo povrća i svakodnevno uzimajte visokokvalitetni dodatak prehrani s vlaknima, kako biste bili sigurni da dobivate dovoljno vlakana. Odličan Herbalife dodatak prehrani za siguran unos dnevno potrebnih vlakana je Napitak od zobi, jabuka i vlakana.

 

Povećajte unos proteina

Protein je vitalni sastojak vaše hrane, ali nije potrebno niti zdravo jesti previše odrezaka, sira, jaja i vrhnja, kako je to slučaj kod momentalno popularnih dijeta "punih proteina". Taj neuravnoteženi pristup jedenju za posljedicu ima prekomjerne kalorije iz 
masnoća i opasno naprezanje probavnog sustava i organa za eliminaciju otpada iz organizma. Sigurnija metoda je odabrati visokokvalitetne alternativne izvore proteina koji osiguravaju da svakodnevno dobivate dovoljno proteina i utaže vaš apetit:

  • Posna piletina, crveno meso, riba ili tofu
  • Formula 1 - mješavina za napitak kao nadomjestak obroka prepuna je sojinih proteina. Ona osigurava esencijalne vitamine i minerale i pruža svu hranjivost uravnoteženog obroka uz minimalan broj kalorija. Formula 1 postoji u šest odličnih okusa, priprema se lako i brzo i stoga predstavlja vrhunski proizvod i vaš ključ za zdravo ishranu i uspješnu kontrolu težine, te Formula 1 Express pločica - već pripremljeni obrok u pločici.

 

Smanjite oštećene masnoće

Znamo da će prekomjerno masno tkivo u tijelu na kraju škoditi zdravlju, ali masnoće su od presudnog značenja za zdravlje. One tijelu osiguravaju višestruko funkcionalne hranjive tvari – esencijalne masne kiseline – koje daju život svakoj stanici u vašem tijelu. Masi pomažu u održavanju elastičnosti krvnih žila i hrane vaš mozak i vaš živčani sustav!

Vaše tijelo točno zna koje hranjive tvari su potrebne pri svakom obroku. Kada količina neke hranjive tvari kao što su masti nije dostatna, vaše će tijelo ostati gladno sve dok ne nadopunite potrebnu količinu.

Kolači, peciva, keksi, slatkiši, čokolada, čips, i slično su lako dostupna hrana za utjehu puna masti i šećera koja nije u stanju zadovoljiti apetit. Ona ne sadrži niti kvalitetu niti spektar hranjivih tvari koje su potrebne za održavanje tjelesnih funkcija. Umjesto toga one sadrže oštećene oblike masnoća – trans masne kiseline, ulja i margarine s potpuno ili djelomice vezanim vodikom. Tijelo ne može lako iskoristiti ili eliminirati oštećene masti, pa se one talože u masnim stanicama, koje će rasti do svog punog kapaciteta, a zatim se umnožiti da bi mogle primiti dodatne količine takvih masti.

Usredotočite se na prijateljske masti i izbjegavajte "loše masti". Prijateljske masti koje se nalaze u košticama, sjemenkama i ribi daju esencijalne masne kiseline koje vaše tijelo može dobro iskoristiti.

No, često nedostaje jedna masna kiselina – Omega - 3 – koje ima u masnoj ribi kao što je sardina, skuša, losos i tuna. Ako svakog tjedna ne jedete tri ili četiri porcije masne ribe, svakog dana nadopunite potrebe svog organizma visokokvalitetnim dodatkom prehrani s ribljim uljem.