Glikemijski index ( GI )

Glikemijski index ( GI )


Nije tome tako dugo da su mediji javili kako bismo trebali smanjiti unos masti iz zdravstvenih razloga. Slijedom toga u središtu pozornosti našli su se ugljikohidrati i nastao je novi trend: jesti manje masti, a više ugljikohidrata…

 

Savršeni režim prehrane "kvaliteta, a ne kvantiteta"

Ugljikohidrati možda imaju malo masti, ali ako ih jedete previše, višak se lako pretvara u masno tkivo. S obzirom na to da su za većinu ljudi ugljikohidrati hrana bogata škrobom, kao što su kruh i tjestenina, novi je trend imao za posljedicu brzo širenje struka! Srećom, voće i povrće su također ugljikohidrati, takozvani "složeni" ugljikohidrati. Oni su "dobri" jer ih probavljamo polako i pomažu u smanjenju gladi i održavanju razina šećera u krvi. Jednostavno je prepoznati dobre ugljikohidrate – oni se nalaze u svježem voću i povrću živih boja, kao što su paprike, mrkve, rajčice i špinat.

 

Pogledajmo važnost glikemijskog indeksa  "GI" …

GI je sustav koji pokazuje kako brzo će pojedina hrana izazvati porast razine šećera u krvi. Hrana s visokim GI će izazvati brzi porast šećera u krvi, dok će taj porast biti sporiji nakon uzimanja hrane s niskim GI. Vrijednosti GI kreću se od 0 do 100, a referentna točka je čista glukoza s maksimalnom vrijednošću 100.

Primjer: Banana ima GI 71, što znači da banana podiže razinu šećera u krvi 71% od onoga što bi postigla čista glukoza.

Hrana s vrijednostima ispod 55 smatra se hranom s niskim GI, hrana s vrijednostima GI između 55 i 70 se označava kao hrana sa srednjim GI , a hrana s GI višim od 70 se smatra hranom s visokim GI.

 

Niski GI

Jabuke (39), naranče (40), kruške (38), soja (15), bijeli grah (29), leća (29), zobena kaša (49), integralni raženi kruh (41), kukuruz na klipu (35), kikiriki (15). 

 

Visoki GI

Bijeli kruh (70), ‘Francuz’ (95), bijela riža (70), pečeni krumpir (85), pire-krumpir (90), kuhana mrkva (85).

  • Za hranu se određuje GI samo ako sadrže ugljikohidrate; za meso, piletinu, jaja, ribu i sir se ne određuje vrijednost GI.
  • No, obrađeno meso poput kobasica i salama može dobiti vrijednost GI, jer sadrže brašno, koje je ugljikohidrat.
  • Hrana s niskim GI može pomoći u kontroliranju apetita jer daje osjećaj sitosti dulje nakon obroka, što je idealno za održavanje težine.
  • Masti i proteini usporavaju apsorpciju ugljikohidrata, dok na GI neke hrane dodatno može utjecati kuhanje, obrada, zrelost i različitost, što znači da je teško točno odrediti GI tipičnog obroka.
  • Hrana s niskim GI može imati veliki broj kalorija, npr. šalica bijelog graha ima približno 215 kalorija, a 1/2 šalice kikirikija ima oko 450 kalorija!
  • Hrana s visokim GI je korisna nakon vježbanja, kada treba brzo nadopuniti zalihe šećera u mišićima.

Uravnoteženi obrok bi trebao osigurati mješavinu hrane – masti, proteina i ugljikohidrata. Ako u svaki obrok uključite namirnice s niskim GI, tijelu će trebati više vremena da apsorbira ugljikohidrate, što pomaže u usporavanju ukupne apsorpcije hranjivih tvari i održava stabilniju razinu šećera u krvi između obroka.

Uz pomoć koncepcije niskog GI i mnogo antioksidanata možete bolje kontrolirati svoje opće zdravstveno stanje. Pođite korak dalje i provedite nekoliko preventivnih mjera s najboljim svjetskim dodacima prehrani...

Hranite svoj organizam bez napora i pomozite svom probavnom sustavu s shake napitkom Formula 1 prepunim hranjivih tvari i bogatim proteinom soje s niskim GI. Znanstveno formulirana da bi vam pružila uravnotežene količine proteina, ugljikohidrata, masti, vitamina, minerala i vlakana, Formula 1 omogućava brzu pripremu shake napitka. Savršeno rješenje za užurbani način života, općenito dobrostanje, kontrolu težine, sportsku prehranu ili kao obrok u slučaju nužde, kada nemate ništa drugo u kuhinji.

Express proteinska pločica - tako ukusna, a tako zdrava! Niski GI omogućuje vam da slobodno uživate u neodoljivom okusu čokolade.

Formula 2 tablete s vitaminima i mineralima – Vlade širom svijeta određuju "preporučenu dnevnu dozu" potrebnih esencijalnih nutrijenata, no pri određivanju tih količina ne uzima se u obzir visina, težina, spol, način života, izloženost stresu i starost pojedinca. Dakle, kako ćemo znati dobivamo li dovoljno vitamina i minerala? Jednostavan odgovor je – ne možemo znati. Stručnjaci nutricionisti u cijelom svijetu uglavnom se slažu da je svakodnevno uzimanje dodataka prehrani s vitaminima i mineralima odlična mjera za očuvanje dobrog općenitog zdravstvenog stanja koja nam donosi mir … jer imamo jednu stvar manje o kojoj trebamo brinuti!

Napitak od zobi, jabuka i vlakana - Vaše tijelo ima ‘jednosmjerni’ sustav: hrana ulazi, a otpadne tvari izlaze. S godinama se taj proces može usporiti, pa se otpadne tvari mogu nakupljati, začepiti stjenke crijeva i izazvati konstipaciju. Mnogo svježeg voća i povrća, žitarica i zrnja u prehrani trebali bi dati dovoljno hranjivih vlakana koja će omogućiti normalan rad probave. Imajte pri ruci integrator hranjivih vlakana za sve situacije kada trebate nadopuniti zalihu vlakana – dodali smo i posebnu mješavinu ljekovitog bilja koja ubrzava proces eliminacije otpadnih tvari.

Ovo je samo mali izbor iz nevjerojatne ponude proizvoda Herbalife