Antioksidansi

Antioksidansi


Antioksidans je nutrijent sposoban onemogućiti potencijalno štetne ‘slobodne radikale’ koji napadaju stanice organizma. Slobodni radikali su nusproizvodi procesa oksidacije u organizmu i oni mogu oštetiti stanice.


Pomozite svom tijelu da se oslobodi slobodnih radikala!

Loše se hranite? Živite pod stresom? To može povećati proizvodnju slobodnih radikala koji mogu oštetiti zdrave stanice.

 

Što je to antioksidans?

Antioksidans je nutrijent sposoban onemogućiti potencijalno štetne ‘slobodne radikale’ koji napadaju stanice organizma. Slobodni radikali su nusproizvodi procesa oksidacije u organizmu i oni mogu oštetiti stanice. Proizvodnja slobodnih radikala povećava se uslijed svakodnevnih izazova kojima je tijelo izloženo, među kojima su stres, zagađenje okoliša i loša prehrana.

 

Koja hrana je bogata antioksidansima?

Vitamini A, C i E su antioksidansi. Vitamin A pomaže u održavanju funkcije imunološkog sustava. Karotin, pigment koji se nalazi u hrani poput mrkve i marelica, u tijelu se razlaže u dva aktivna dijela vitamina A. Poznato je da vitamin C pomaže imunološkom sustavu, a nalazi se u povrću poput brokule i cvjetače, te u izvjesnom voću. Vitamin E štiti vitamin a esencijalne masne kiseline od oksidacije u tijelu; njega nalazimo u biljnim uljima, orašastim plodovima, sjemenkama i zelenom lisnatom povrću.

 

Popis za kupnju hrane bogate antioksidansima

Borovnice, kupine, jagode, maline, trešnje, grožđe, šljive, suhe šljive, jabuke, rajčica, citrusi, dinje, kivi, breskve, grožđice, brokula, kelj, lisnato zeleno povrće, prokulica, špinat, cikla, avokado, klice lucerne (alfalfa) slatki krumpir, slatka paprika, kupus, češnjak, luk, potočarka, buća, batata, mrkva, grašak.

Svježi začini: ružmarin, metvica, kadulja, timijan, origano i kopar.

Isto tako, zeleni čaj i sok od crvenog i crnog grožđa.

Zaposleni ljudi izloženi stresu mogu trebati dodatnu podršku imunološkom sustavu pa je neophodno u prehranu uvesti antioksidanse.