Hidratacija

Hidratacija


U današnje vrijeme svi već znaju o brojnim korisnim svojstvima vode za zdravlje, kao i to koliko bismo otprilike vode trebali svakodnevno piti.

Stručnjaci preporučaju dvije litre ili osam velikih čaša.

No, za mnoge, posebice ako su navikli piti mnogo čaja, kave ili gaziranih pića, ta količina se može činiti zastrašujućom, stoga koristite ovdje navedeni plan i pomozite si da ostanete hidratizirani.

 

Doručak – unesite energiju u svoj korak

Čak i strastveni ovisnici o kofeinu trebali bi pokušati ujutro najprije popiti čašu mlake vode s kriškom limuna – nema zdravijeg načina koji će vas više osvježiti i pokrenuti vaš organizam za dan koji je pred vama.

Ako vam se čini da jednostavno ne možete izostaviti svoju jutarnju dozu kofeina, kušajte jedan od Herbalife - ovih biljnih napitaka (Thermojetics napitci) kao odličan način da smanjite svoj unos kofeina.

Thermojetics biljni napici su osvježavajuće mješavine pet biljaka, čiji je glavni sastojak, zeleni čaj, bogat antioksidantima. Kako ti napitci sadrže za dvije trećine manje kofeina od običnog čaja ili kave, oni su blaži za vaš organizam, a dostupni su u tri odlična okusa: prirodan okus, limun i breskva.

 

Sredina prijepodneva – jeste li stvarno gladni?

Dešava li vam se da usred prijepodneva imate želju za hranom iako ste pojeli dobar doručak?Često se događa da ljudi osjećaj blage žeđi dožive kao osjećaj gladi, stoga popijte malo hladne vode. Ako vam je doista potrebno malo hrane za održavanje energije, pojedite neko voće bogato vodom kao što je grožđe, kivi, lubenica ili jagode, ili uzmite proteinsku pločicu uz svoju čašu vode.

 

Ručak i neposredno prije

Otprilike jedan sat prije nego ćete jesti popijte čašu vode ili biljni čaj. Čaj od limuna i đumbira naročito je dobar za 'zagrijavanje' probavnog sustava prije jela. Što se tiče hrane, dobra je sva hrana koja sadrži vodu, kao što su juhe i variva, kao i voće i povrće bogato vodom. Ako vam se ne sviđa okus vode, dodajte malo soka od limete ili voćnog soka. Nekim ljudima je voda ukusnija ako je hladna.

 

Sredina poslijepodneva – ne posežite za kofeinom!

Više od preporučena dva napitka s kofeinom dnevno mogu imati izuzetno dehidrirajući učinak. Kad usred poslijepodneva osjetite da vam pada energija, umjesto čaja ili kave probajte biljni koncentrat Aloje, ukusan i osvježavajući način za povećanje unosa tekućine kojim istovremeno umirujete svoj probavni sustav s Aloja verom i kamilicom.

 

Večera i vrijeme prije spavanja

Ponovo popijte čašu vode prije večere i za vrijeme večere.

To što ne osjećate žeđ nije izgovor da ne pijete! Isto tako, ako znate da ćete uvečer piti alkohol, trebate neutralizirati njegov dehidrirajući učinak tako što ćete tijekom dana popiti više vode. Prije odlaska na spavanje popijte zadnju čašu vode, a ako ponekad ne možete zaspati, umjesto vode popijte čaj od kamilice ili topli mliječni napitak. Smanjite centralno grijanje, da biste smanjili njegov učinak isušivanja dok spavate.