Vlakna

Vlakna


Tijelo treba vlakna da mu pomognu u ispiranju toksina i otpadnih tvari. Kao neprobavljivi ostatak ugljikohidrata koji se nalazi u hrani, vlakna prolaze kroz tijelo u debelo crijevo, gdje apsorbira vodu i ostale otpadne materijale, te biva izbačeno kao stolica.

Važnost vlakana

Jeste li znali da biste za konzumiranje ispravne količine vlakana za vaš organizam trebali pojesti 25 kriški integralnog kruha u samo jednom danu!

Stručnjaci preporučaju da povećamo unos vlakana da bismo održali dobro zdravlje. Preporučeni dnevni unos je 25-35g ili više, a prosječni Europljanin uzima samo 12-15g vlakana na dan.

 

Zašto trebamo vlakna?

Tijelo treba vlakna da mu pomognu u ispiranju toksina i otpadnih tvari. Kao neprobavljivi ostatak ugljikohidrata koji se nalazi u hrani, vlakna prolaze kroz tijelo u debelo crijevo, gdje apsorbira vodu i ostale otpadne materijale, te biva izbačeno kao stolica. Vlakna pomažu u ubrzavanju prolaska hrane smanjenjem vremena tijekom kojeg se hrana zadržava u probavnom traktu. Manjak vlakana u hrani je jedan od glavnih čimbenika mnogih zdravstvenih problema.

 

Ima ih samo u biljnim namirnicama, a postoje dvije vrste: topiva i netopiva vlakna.

Obje ove vrste vlakana su neprobavljive, pa se ne koriste za energiju, već se izbacuju iz tijela. Topiva vlakna privlače vodu i kada se s njom pomiješaju pretvaraju se u gel, dok netopiva vlakna povećavaju svoj volumen i pomažu u prolasku hrane kroz naša crijeva. Izuzetno je važno hranom unositi i topiva i netopiva vlakna.

 

Vlakna za kontrolu težine

Kada provodite program kontrole težine, od presudne je važnosti da uzimate dovoljno vlakana kako bi vaš organizam dobro funkcionirao. Vlakna su potrebna kao pomoć u procesu eliminacije, pa je stoga podrška vlakana bitna. Ako smanjite unos kalorija, može se desiti da smanjite i količinu vlakana koju unosite u organizam – stoga ne zaboravite nadopuniti količinu vlakana! To se odlično postiže konzumiranjem mnogo šarenog voća i povrća i svakodnevnim uzimanjem visokokvalitetnog dodatka prehrani s vlaknima.

 

Hrana bogata vlaknima

  • voće (jabuke sadrže mnogo više vlakana nego naranče. Jabuka sadrži oko 4 g vlakana, dok ih mala naranča ima oko 1,6g).
  • povrće
  • integralne žitarice
  • orasi i lješnjaci
  • sjemenke
  • grah
  • kaša
  • pšenične mekinje

 

Svaki Herbalife Formula 1 shake sadrži najmanje 4 grama vlakana.

Da biste u svoju ishranu dodali vlakna, naročito kada provodite program kontrole težine, kušajte - Napitak od zobi, jabuka i vlakana