Gdje je sendvič?
Bez nabrajanja previše tehničkih detalja, evo brzog pregleda jednosmjernog sustava poznatog kao gastro-intestinalni trakt.
Bez nabrajanja previše tehničkih detalja, evo brzog pregleda jednosmjernog sustava poznatog kao gastro-intestinalni trakt.
Sendvič sa šunkom ćemo provesti kroz sustav:
- Zubi i jezik rade zajedno, pretvarajući hranu u masu.
- Miris, izgled i prisutnost hrane u ustima služe kao okidač za lučenje sline što pomaže u podmazivanju mase hrane, tako da lakše putuje dalje i za nekoliko sekundi stigne do želuca.
- Slina sadrži enzim koji počinje razlagati škrob (kruh)
- Kada hrana jednom stigne u želudac, najvažnija postaje probava proteina (ugljikohidrati se probavljaju kada dospiju u crijeva)
- Želučani sokovi se izlučuju iz sluznice želuca i razgrađuju proteine (šunku) u manje molekule
- Dok je hrana u želucu, bućka se, što pomaže daljnjoj razgradnji
- Hrana ostaje u želucu od četiri do šest sati
- Kako se želudac polako prazni, sada nastaje polutekuća mješavina hrane i želučanih sokova
- U ovom stadiju se oslobađaju sokovi gušterače i u krv se ispušta kolecistokinin koji navodi želučani mjehur da osigura žuč koja razgrađuje masti
- Amilaza i lipaza započinju probavu masti, a maltaza nastavlja probavu ugljikohidrata. Sokovi gušterače isto tako sadrže natrijev bikarbonat koji neutralizira kiselu smjesu hrane i probavnih sokova
- Dok se ta smjesa kreće u tanko crijevo, izlučuje se još sokova gušterače da se dovrši probava proteina i razlaganje ugljikohidrata u jednostavne šećere
- U ovom stadiju treba biti apsorbirano 90% hranjivih tvari i vode
- Valoviti pokreti crijevnih mišica miješaju i pokreću smjesu hrane i sokova kroz pet stopa dugo debelo crijevo, gdje dolazi do konačnog odvajanja hranjivih tvari i vode
- Približno dva kilograma bakterija nalazi se stalno u debelom crijevu i one probavljaju ono što je preostalo u mješavini hrane i sokova, a zauzvrat proizvode određene vitamine.
- Konačni proizvod je polučvrsta masa poznata kao stolica, koja napušta tijelo preko rektuma. Tvrdoća stolice ovisi o vašem općem zdravstvenom stanju i o kvaliteti hrane koju jedete.
Ovo je jednostavan sažetak vrlo složenog sustava.