Bogatstvo prehrane


Kako starimo, organizam sve slabije proizvodi antioksidante koji usporavaju starenje, pa stoga trebamo povećati unos svježe hrane i povrća, koji su bogati antioksidantima. Biramo li hranu bogatu antioksidantima i s niskim GI, tijelo dobiva i hranjive tvari koje usporavaju starenje i stabilnu energiju.

Kako starimo, organizam sve slabije proizvodi antioksidante koji usporavaju starenje, pa stoga trebamo povećati unos svježe hrane i povrća, koji su bogati antioksidantima.

Biramo li hranu bogatu antioksidantima i s niskim GI, tijelo dobiva i hranjive tvari koje usporavaju starenje i stabilnu energiju.

Konačni kontrolni popis za kvalitetu, a ne kvantitetu…

  • Odaberite hranu koja je puna hranjivih tvari.
  • Jedite raznolikiju hranu, kako biste osigurali čitav spektar vitamina i minerala.
  • Složeni ugljikohidrati daju energiju koja se sporo oslobađa, dok jednostavni ugljikohidrati izazivaju nagle skokove i padove energije. U svaki obrok uključite hranu s niskim GI, kako biste pomogli u stabiliziranju oslobađanja energije i spriječili glad između obroka.
  • Nikada ne preskačite doručak – da biste ispravno krenuli u novi dan, trebate pun spremnik goriva, kako biste svoj mozak i tijelo opskrbili energijom.
  • Smanjite količinu prerađene, rafinirane i bijele hrane – kruha, tjestenine, riže, kolača i keksa. Umjesto toga odaberite integralne namirnice.
  • Tijekom dana pijte vodu kako biste stanice svog tijela održali dobro hidratiziranima i „svježima“. Gazirani napitci odvode minerale iz tijela – izbjegavajte ih!
  • Obilni obroci izazivaju umor, jer se vaš probavni sustav i jetra muče da probave veliku količinu hrane. Izbjegnite taj osjećaj „punoće“ tako što ćete češće jesti manje obroke, pa ćete se osjećati manje letargično.
  • Udvostručite unos povrća na 10 porcija dnevno, jedite pola te količine sirovog povrća u salati, a ostatak lagano kuhan (na pari) kako biste sačuvali hranjive tvari i vlakna.
  • Birajte sezonsko organsko voće i povrće uzgojeno u vašem kraju, kako biste izbjegli štetne kemikalije koje se upotrebljavaju u poljoprivredi.
  • Masti su vrlo važne za zdravlje; izbjegavajte zasićene oblike i zamijenite ih s omega 3, 6 i 9 (riblja ulja, ulja od sjemenki i maslinovo ulje).
  • Protein popravlja i gradi stanice organizma – a to je bitno dok starimo. Odaberite kvalitetu ispred kvantitete – nemasno bijelo meso, meso divljači, ribu, soju, te smanjite količine crvenog mesa.
  • Unesite više soje u svoju ishranu – soja spada u namirnice s najmanjim GI (vidi drugu stranu).
  • Crno vino zamijenite sokom od crvenog grožđa – najzdraviji je od svih sokova i predstavlja odličnu zamjenu za alkohol koji ubrzava starenje.
  • Stolnu sol zamijenite organskom morskom soli bogatom mineralima.

Popis za kupnju hrane bogate antioksidantima

Borovnice, kupine, jagode, maline, trešnje, grožđe, šljive, suhe šljive, jabuke, rajčica, citrusi, dinje, kivi, breskve, grožđice, brokula, kelj, lisnato zeleno povrće, prokulica, špinat, cikla, avokado, klice lucerne (alfalfa) slatki krumpir, slatka paprika, kupus, češnjak, luk, potočarka, buća, batata, mrkva, grašak.

Svježi začini: ružmarin, metvica, kadulja, timijan, origano i kopar. 

Isto tako, zeleni čaj i sok od crvenog i crnog grožđa.